1. Vurder situationen inden en redning iværksættes. Er personen bevidstløs, ved bevidsthed, kommet til skade, hvor længe har personen hængt i selen?

  2. Ring 112 og oplys om situationen i højden.

  3. Find en god position hvorfra redningen kan iværksættes.

  4. Find et godt og sikkert ankerpunkt.

  5. Find et sikkert sted som personen kan bringes hen til.

  6. Forklar de medvirkende i redningen om redningens gennemførelse, og deres rolle i arbejdet.

  7. Sikre sig at de personer der deltager i redningen er uddannet, og kompetente til at udføre arbejdet.

  8. Udfør redningen i et fornuftigt og kontrolleret tempo.

  9. Sørg for at kommunikere med alle deltagerne i redningen, så ændringer i situationen kan meddeles alle.

  10. Overvåg hele tiden den tilskadekomnes tilstand, og hvis nødvendigt og det kan lade sig gøre må der ydes førstehjælp til den tilskadekomne.

  11. Efter redningen bør man evaluere den, med henblik på eventuelle forbedringer.

 

 

Orthostatisk chok - Hvis du ikke reddes i tide

Orthostatisk chok kan forekomme ved at hænge ubevægelig i sin sele, og beskrives som en tilstand en klatrer kan komme i efter at være faldet og hænger i sin sele i kortere eller længere tid.

Når man hænger i en siddesele eller helkropssele efter et fald, og der ikke er mulighed for at bringe sig selv i sikkerhed eller få hjælp til det af andre på arbejdsstedet, er der stor fare for, at man kan udsættes for Orthostatisk chok.

Jo længere man hænger, jo værre bliver situationen, da selens benremme vil presse på blodårerne i benene, og vil lukke af for det blod, der er i benene.

Da blodet ikke kan pumpes op til hjertet i den nødvendige mængde kan det ikke renses, og på grund af blodmangel og mangel på ilt til hjernen vil hjertet arbejde hurtigere for at opretholde balancen. Herved startes en ond cirkel med hjertet, der arbejder hurtigere, som får for lidt ilt og for lidt blod til hjernen, der hurtigt kan føre til bevidstløshed og risiko for dødsfald.